Published on
Klimaatfonds Nederland en YARD ENERGY bundelen krachten

Miljoenenimpuls voor grootste 100% Nederlandse investeerder in zonne-energie

Klimaatfonds Nederland en YARD ENERGY Group bundelen hun krachten voor een versnelde groei van zonne-energie in Nederland. Met €25 miljoen aan extra kapitaal werken de partners samen aan de financiering en realisatie van minimaal 500 MW aan zonne-energieparken in 2024. Deze parken zullen groene stroom leveren aan jaarlijks meer dan 170.000 Nederlandse huishoudens.

Extra kapitaal voor realiseren zonneparken

Voor hun gezamenlijke doelstelling combineren de twee experts in groene energie hun kennis van de realisatie en financiering van duurzame energieprojecten. Ook maakt YARD ENERGY €25 miljoen aan extra kapitaal beschikbaar. “De nieuwe samenwerking geeft ons grote slagkracht”, zegt Willem le Conge Kleyn van Klimaatfonds Nederland. “Met de extra financieringsruimte en ervaring die YARD ENERGY meebrengt kunnen wij de projectontwikkelaars en initiatiefnemers waar we mee samenwerken in eerdere fases van een project ondersteunen. Door op die manier vroeg betrokken te zijn, verhogen we de realisatiegraad van zonneparken in Nederland.”

Nummer één in Nederlandse zonne-energie

Klimaatfonds Nederland is de grootste 100% Nederlandse investeerder in zonne-energie. Het fonds werkt al aan ruim 250 MW aan zonneparken. YARD ENERGY is een ervaren partij in windenergie, met veel kennis van het ontwikkelen, financieel structureren en bouwen van duurzame energieprojecten op land. “Naast onze wind-op-land gerelateerde activiteiten geloven wij sterk in de mogelijkheden van zonne-energie in Nederland”, zegt Lex Roukens, CEO van YARD ENERGY. “In Klimaatfonds Nederland hebben wij een partner gevonden om in Nederland onze gezamenlijke ambities versneld te kunnen realiseren.”

Nu is het moment om te investeren

Duurzaam opgewekte zonne-energie groeit in Nederland sinds 2010 met gemiddeld zo’n 70% per jaar. Toch is het aandeel van zonne- en windenergie samen slechts 2,3% van het totale energieverbruik. “Dit is het moment om te investeren in een versnelde energie-transitie”, zegt Willem le Conge Kleyn. “Veel fondsen zijn nu, sinds de uitbraak van COVID-19, terughoudend. Maar het is evident dat we in de nabije toekomst zonne-energie nodig hebben. Onze nieuwe samenwerking is dan ook een logische stap.”

Over Klimaatfonds Nederland (www.klimaatfonds.nl)

Klimaatfonds Nederland is een 100% Nederlands investeringsplatform voor zonne-energieprojecten. Het biedt initiatiefnemers en ontwikkelaars kapitaal en levert kennis om zonneprojecten winstgevend te realiseren en houdt deze projecten voor lange termijn onder beheer. Een belangrijke investeerder achter Klimaatfonds Nederland is het Nederlandse Global Cleantech Capital, een lange termijn investeerder met ruim €800 miljoen aan investeringen in duurzame energie, inclusief 1,1 GW aan zonne-energie projecten in Europa en USA, die in 2020 haar 4e fonds in de markt zal zetten.

Over YARD ENERGY (www.yardenergy.com)

YARD ENERGY is een van de grootste private ontwikkelaars en investeerders in windenergie in Nederland en heeft meer dan 400 MW aan wind-op-land projecten gerealiseerd in Nederland, Finland en Polen. Volgend op de realisatie van haar projectportefeuille en als onderdeel van de nieuwe strategie, investeert YARD ENERGY in bedrijven en projecten gerelateerd aan de energietransitie, zowel in Nederland als grensoverschrijdend indien er sprake is van Nederlandse betrokkenheid.