Published on
Rural Spark verovert Afrika met € 3,5 miljoen groeikapitaal
Rural Spark schaalt op en geeft daarmee nog meer mensen in Afrika toegang tot duurzame energie. Het bedrijf verkocht in Sub-Sahara Afrika al zo’n 20.000 energiekits. Met nieuwe investeringen van YARD ENERGY Investments, BOM Brabant Ventures en DOEN Participaties B.V. zet Rural Spark nu een volgende stap in de elektrificatie van landelijke gebieden. Het groeikapitaal wordt ingezet voor het betreden van nieuwe markten en het vergroten van de capaciteit van de modulaire energiekit.

Toegang tot elektriciteit is volgens de onderneming uit Breda een belangrijke voorwaarde voor economische ontwikkeling van naar schatting 580 miljoen Afrikanen. De energiekit voorziet in deze behoefte. De kit bestaat uit een slim batterijpakket verbonden aan een zonnepaneel, en verschillende apparaten zoals lampen, ventilatoren en tv’s. Met de ontwikkeling van nieuwe, goedkopere kits die aan elkaar kunnen worden geklikt, wil Rural Spark het systeem geschikt maken voor nieuwe doelgroepen en nieuwe, lichte industriële toepassingen, zoals de aandrijving van waterpompen en graanmolens.

“Om echte stappen te zetten in hun economische ontwikkeling hebben mensen elektriciteit nodig”, zegt Harmen van Heist, een van de oprichters van Rural Spark. Dat willen we bereiken door in Sub-Sahara Afrika slimme, betrouwbare en vooral betaalbare energienetwerken te realiseren: kleinschalig en toekomstbestendig. Wij hebben de ambitie om daar een voortrekkersrol in te spelen.”

Van Heist: “We zijn heel blij met onze nieuwe investeerders. En dat is niet alleen omdat we nu de financiële ruimte hebben om te groeien en te ontwikkelen. Kennis van productontwikkeling, de energiemarkt, de Afrikaanse markt… Alle partijen brengen hun eigen, aanvullende expertise mee. Samen vormen we echt een dreamteam.”

Zo werkt Rural Spark: (www.ruralspark.com)

• Het hart van de dienstverlening van Rural Spark is de Energy Kit. De uitbreidbare kit bestaat uit een centrale router met slimme batterijen en een breed scala aan apparaten zoals lampen, ventilatoren en tv’s die die door een zonnepaneel worden opgeladen.
• De kit is voorzien van een ‘Pay As You Go’ systeem. Het gebruik van stroom wordt afgerekend met een mobiele telefoon, waardoor de elektriciteit ook doorverkocht kan worden.
• Rural Spark biedt de tussenhandel een aantrekkelijke lening waarmee de apparatuur in twee of drie jaar wordt afbetaald, en waarmee levering door Rural Spark tevens verzekerd is.
• Rural Spark verzorgt ook de opleiding van onderhoudsmonteurs ter plaatse.

Meer informatie:

YARD ENERGY (www.yardenergy.com)

YARD ENERGY is een van de grootste private ontwikkelaars en investeerders in windenergie in Nederland en heeft meer dan 400 MW aan wind-op-land projecten gerealiseerd in Nederland, Finland en Polen. Naast haar eigen gerealiseerde projecten, investeert YARD ENERGY strategisch in bedrijven en projecten met een focus op de energietransitie. YARD selecteert hiervoor initiatieven in Nederland en initiatieven over de grens waar Nederlandse bedrijven bij betrokken zijn.

BOM Brabant Ventures (www.www.bom.nl)

De BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij) bouwt samen met ondernemers aan een sterke, duurzame, toekomstbestendige Brabantse economie. Met het label Brabant Ventures richt de BOM zich met kennis en kapitaal op de versnelde, toekomstbestendige groei van ambitieuze Brabantse start- en scale ups in de topsectoren High-Tech Systemen en Software, Agrifood, Life Sciences & Health, Maintenance, Supply Chain en Biobased Economy.

DOEN Participaties (www.doenparticipaties.nl)

DOEN Participaties heeft de ambitie om de wereld groener en socialer te maken. Daarom staat impact centraal bij alle investeringen. In de afgelopen 25 jaar is DOEN Participaties uitgegroeid tot de grootste impactinvesteerder in duurzame en sociale startups in Nederland. DOEN Participaties investeert in de vroege fase van bedrijven en durft risico's te nemen. DOEN Participaties is volledig eigendom van en wordt beheerd door Stichting DOEN. Stichting DOEN is opgericht door de Goede Doelen Loterijen.